Kafé Platsens Ande 20 mars – ”KVÄLUGG”

Kafé Platsens Ande 20 mars kl 19 – ”KVÄLUGG”

Och så kom kvällen och skymningen lade sig fortare än beräknat eftersom det var mulet…

Vi hade förvandlat studion till ett kafé och där satt Harald Svensson och spelade medan människor sakta samlades. De första kom redan en halvtimme innan, de hade inte haft tillfälle att se lokalerna förut och ville gärna se sig omkring.
Leif Karlsson var också tidigt på plats och uttrycket ‘sitta kvälugg’ blev ett naturligt samtalsämne mellan honom och besökarna eftersom många av de som kom, vuxit upp i trakten.
Efter en stund dök en figur, som från en svunnen tid, upp – Jesper Gunnarsson hade kvällen till ära klätt ut sig till sin farfars morfar, en känd profil från Gerlesborg. (Vad hette han nu igen?) Han blev faktiskt igenkänd av en av ’urinnevånarna’. Dels tack vare en liten grå stickad mössa, hängselbyxor och sin speciella kroppshållning men också p g a att Jesper är väldigt lik sin farfars morfar.

På scenen bredvid Harald hade vi samlat en liten ’panel’ som vi tänkte skulle inleda och inspirera till inlägg. Det var Leif och Jesper – gäster som redan är nämnda samt Jesper Eng och Eva Dal från projektledningen och Michael Norlind som skulle samla material till kvällens improvisation.

Gunilla Rahm hälsade alla välkomna med en liten introduktion som berättade om projektets uppkomst och en påminnelse om att ‘platsen’ inte bara består av det fysiskt påtagliga utan även av sammanhang och atmosfär och att vi alla är medskapare av detta.

Eva tog vid och berättade lite om sitt arbete med ortens sångtradition och sjöng, ackompanjerad av Harald, Martin Martinssons sång ”Den bergtagna”. Stämningen i rummet tätnade verkligen när Eva och Harald känsligt tolkade detta stycke – så fyllt av naturmystik.

Leif, som har bott i Bottna – grannbyn till Gerlesborg – i hela sitt liv, berättade om seden att ’sitta kvälugg’ som han själv upplevt under barndomen och hur denna företeelse sedan successivt försvann under radions och TV:ns intåg i stugorna. Han hade flera dråpliga och roliga historier på temat och jag tror att liknande minnen dök upp både här och där bland oss lyssnare.

Harald improviserade en stund på ‘pianot’ (vad säger man om det instrumentet Harald spelade på?) och vi kunde samtidigt som vi njöt av musiken förlora oss i våra egna minnesrester…

Jesper G hade inför kvällens tema funderat både hit och dit på vilken tråd han skulle börja nysta på. Han är själv inte uppvuxen här utan har flyttat hit som vuxen. Men hans pappas släkt kommer härifrån och han har tillbringat sina ferier i Gerlesborg och det är först här som Jesper har känt sig riktigt hemma. Han har forskat noggrant i vad som hänt både släkten och andra på den här platsen och skrivit boken ”Om Gerlesborg”. Han bidrog också med anekdoter om vad som försiggått här genom åren.

Harald och Eva gav oss prov ur Ebba Lindqvists tonsatta repertoar (Ebba L är bl a poet och uppvuxen i Grebbestad. Hon har i flera dikter skildrat livet i den bohusländska skärgården.)…………… (kommer inte ihåg namnet på det du sjöng, Eva)

Jesper E har också kommit flyttande. Orsaken till hans hitkomst var Gerlesborgsskolan där han fick jobb som kultursamordnare. Han reflekterade över skolans historia så som han fick den berättad för sig och som han sedan förde vidare till busslast efter busslast av besökare. En dag började han fundera på vilka de förutsättningar var som gjorde att skolan kunde ta sin början och växa just här? Skolans historia kanske inte börjar den dag då Arne Isaksson kom hitcyklandes? Började det med pensionatet? Men vad är det som gör att ett par kan driva ett pensionat i en liten by inne i Bottnafjorden på 30-40-talet?

Harald tillbringade sin barndoms somrar i Gravarne (där Bottnafjorden har tagit slut och havet med sin horisont ligger helt öppet.) För honom var livet där som en dröm som han inte riktigt var säker på om det fanns i verkligheten. Ljuset och tillvaron var helt annorlunda än det han upplevde i Stockholm. I vuxen ålder, tillsammans med barnen, lyckades han återkomma genom att ge gratiskonserter på Gerlesborgsskolan mot att han och barnen fick tillbringa några dagar i Gerlesborg.

Platsen har attraktion!?

Michael steg sedan fram på scenen iklädd basker och med en liten matta och två käppar i handen och började en improviserad ‘dans’. Vi åskådare/lyssnare kunde luta oss tillbaka och njuta av rörelsen, närvaron och glimtar av igenkänning från kvällens samtalsinnehåll.

Röster ur ‘publiken:

  • Vad är en plats? Vem/vilka tillhör den? Vad får man göra med (mot) en plats? Apropå Benders exploatering av Ävja stenbrott och husbyggandet högt uppe på klipporna.
  • Ljuset här, mellan bergen av rosa granit, påverkar människors sinnen.
  • Kanske utsattheten och den stora fattigdomen gjorde människor så handlingskraftiga så som de faktiskt var?
  • Vad är det att ‘rota sig’?
  • Vad är ’platsen ande’ – något man känner/anar men inte kan hålla fast? Något man påverkar genom sitt sätt att handla och vara?
Scheduled Okategoriserade